Fáradt vagy kivörösödött szemek, okok és jogorvoslatok

A látás nem napjaink másodlagos aspektusa. Azok, akik megtapasztalták a párbeszédet a sötét tapasztalatban, tanúi lehetnek annak, hogy a mi felfogásunk még nyilvánvalóbbá válik, amikor kénytelenek vagyunk nélküle csinálni.

Még anélkül, hogy teljesen kizárná a látást, előfordulhat, hogy a szem vörösödik, a szem kontúrja pedig a szokásosnál sötétebbnek tűnik.

A fáradt, kivörösödött szemek okai különbözőek lehetnek: a legtöbb esetben ezek szórványos epizódok, amelyek rövid idő alatt megoldódnak, de soha nem szabad alábecsülni. Ennek a szervnek a finomsága az Achilles-sarka, amely kompenzálja működésének rendkívüli tökéletességét.

Ha a jelenség gyakran előfordul, nem javul az idő múlásával, égéssel vagy könnyezéssel jár, lehet, hogy szemészeti patológia, ebben az esetben kívánatos szemvizsgálatot végezni a probléma megoldására. A szemgyulladás tüneteinek alábecsülése súlyos károkat okozhat a látás elvesztéséig.

A vöröses szemek okai

A vöröses szemek okaiA szemek vörösödhetnek, végül különböző okokból elfáradhatnak, azok között, amelyek nem utalnak a szembetegségek jelenlétére, vannak:

 • idegen test vagy trichiasztikus szempilla jelenléte, vagy “valami a szemben”, amelyet gyakran dörzsölés követ
 • hosszan tartó használata eszközök, mint például a számítógépek, táblagépek, mobiltelefonok, amelyek mérjük le a látást
 • alváshiány, ezért pihenjen a szem számára
 • intenzív és folyamatos olvasás. Ebben a helyzetben a szemek a lencsére összpontosítanak, “elfelejtik” még pislogni is légköri anyagoknak, például szélnek, hidegnek és napnak való kitettség
 • a dohányzás irritációt okoz, különösen akkor, ha nagyon forró (mint egy kandalló vagy egy cigaretta)
 • a száraz vagy légkondicionált szobákban való hosszú tartózkodás kiszárítja a szemet
 • feszítse meg a látását a rossz megvilágítás érdekében
 • általános fáradtság (asthenia)
 • kontaktlencsék használata napi több órán keresztül

Fáradt vagy vöröses szemek-allergia

A fáradt, vöröses szemek mögött mind allergiás megnyilvánulás, mind lehetséges fertőzés lehet. Az első esetben gyakran vannak olyan tünetek, mint a viszketés és/vagy a könnycseppek égése, a második esetben a könnyezés és/vagy a szekréció növekedése, a punctate fájdalom, az idegen test jelenlétének érzése, a szemhéjak duzzanata és a fényérzékenység.

Ha a szemek a vörös megjelenésen kívül ezeket a tüneteket is megmutatják, tanácsos meglátogatni a szemész szakorvost, aki terápiás kezelést fog kidolgozni a probléma megoldására.

Fáradt vagy vöröses szemek-természetes gyógymódok

Fáradt vagy vöröses szemek-természetes gyógymódokA szem első használata a fény feldolgozásából áll. Annak érdekében, hogy pihenjen, az első lépés a lámpák kikapcsolása vagy kikapcsolása (ha beltérben van), majd néhány percig csukja be a szemét. Ez is jó megoldás lehet a mesterséges fényforrás, például monitorok vagy televíziók figyelmen kívül hagyására.

A kis bosszúság helyett megpróbálhatja enyhíteni a rendellenességet természetes gyógymódokkal, így kis megkönnyebbülést adhat a fáradt szemeknek.

A vörös szemnek számos természetes alternatívája van, az egyik leghíresebb az, hogy a szemhéjakra két kamilla vagy rózsaszirom infúzióval áztatott pamut párnát helyezzen az égő érzés enyhítésére.

Ne becsülje alá még a segítséget, hogy adhat természetes szemcsepp alapján Euphrasia ismert nyugtató, hidratáló tulajdonságait.

Mi a teendő a fáradt szemekért

A természetes megoldások mellett a fáradt szemekkel kapcsolatos bosszúság enyhíthető néhány jó szokás gyakorlásával.

Például, ha hosszú ideig dolgozik a számítógépen, legalább két óránként szünetet kell tartania, vagy tanácsos rendszeres időközönként elfordulni a képernyőtől, gyakran kacsintva. A jó világítás fenntartása a szobában is segíthet a szemek kevésbé feszítésében. A tanácsadás mellett ezek a munkavédelmi követelmények közé tartoznak, amelyek a szem védelmére vonatkoznak.

A túlzott erőfeszítéshez előfordulhat, hogy a szemhéj önkéntelen rángatózó mozgásokat hajt végre. Ez lehet az egyik első jel, amelyet testünk ad nekünk, hogy tájékoztasson minket arról, hogy itt az ideje pihenni.

Pihenő szemüveg az irodában

Pihenő szemüveg az irodábanHa gyakran ül az irodában nézi a monitort, akkor biztosan jobban ki vannak téve a kék fénynek és annak hatásainak. A szemnek ezért még több pihenésre van szüksége, és idővel védeni kell a folyamatos és tartós fénysugárzástól. Határozottan ajánlott egy pár pihenőüveg, amely védi a kék fényt (még a fénytörési hibától függően +0 od korrekcióval is). Ne felejtsd el:

 • tartsa a képernyőt mindig tisztán és világítva, hogy ne jelentsen erőfeszítést a látásra
 • harmonizálja a számítógép fényét a környezeti fénnyel, hogy ne legyen a klasszikus fénykúp a monitorról, amelyet a filmekben lát
 • tartsa fenn a helyes testtartást, könnyű mondani, de bonyolult, ha egész nap ül. Egy ergonomikus szék segíthet, de szüksége van egy
 • tisztességes adag tudatosság
 • tartsa a megfelelő távolságot a monitortól: legalább egy karral távol

A megfelelő bélműködés száraz szem esetén is részt vesz

Ha a bél nem egyensúlyban van (a nyálkahártya szabályossága, integritása, megfelelő baktériumflóra), akkor a szem szenvedhet.

Különösen a dimostrato1 dysbiosis (a rezidens baktériumflóra megváltozása) állapota befolyásolhatja a könnyfilm minőségét (biológiai vízből, mucinból és lipidkomponensből áll). Ez elengedhetetlen védelem, természetes kenőanyag, amely lehetővé teszi, hogy fenntartsák az ideális csúszó a szemhéjak a több ezer alkalommal, hogy minden nap osztja a folyadékot a külső felületén a szem, ezért a helyes látás. Megváltozása esetén a szemhéjak, a szaruhártya és a kötőhártya (a szem külső tunikája) közötti súrlódás gyulladást és átmeneti látászavart okozhat.

Ezért fontos, hogy a normál bélbaktérium-flóra helyreállítására alkalmas probiotikus kiegészítést alkalmazzunk, miközben vizuális funkciót is élvezünk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*